Spiraal zonder hormonen: koperspiraal (uitleg en positieve ervaring)

Wat is een spiraaltje?

Een spiraal is een klein ankertje dat in je baarmoeder wordt geplaatst. En wordt gebruikt als anticonceptie om zwangerschap tegen te gaan.

Wat doet een spiraaltje?

Een spiraaltje voorkomt dat je zwanger wordt. Door ofwel hormonen af te geven waardoor een eitje onvruchtbaar wordt, ofwel koper af te geven waardoor je niet zwanger raakt.

Hoe werkt de koperspiraal?

Volgens thuisarts.nl ben je met een koperspiraal goed beschermd tegen zwangerschap. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal worden er per jaar minder dan 5 toch zwanger.

Vanaf het moment dat het koperspiraaltje geplaatst is, ben je beschermd tegen zwangerschap. Wel is het goed om de eerste 6 weken na plaatsing nog een voorbehoedsmiddel te gebruiken, omdat je na 6 weken terug komt voor controle om te checken of het spiraaltje goed zit.

Met het koperspiraaltje word je niet zwanger omdat het spiraaltje langzaam koper afgeeft. Hierdoor verandert je baarmoederslijmvlies en kan een bevrucht eitje zich niet vastmaken aan je baarmoeder. Zo worden de zaadcellen die je baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar gemaakt.

Koperspiraal bijwerkingen

Alles over de koperspiraal kun je hier terugvinden op thuisarts.nl. Hier staat dat de bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn:

  • De eerste maanden meer bloedverlies tijdens ongesteldheid (kan blijvend zijn)
  • De eerste maanden meer pijn bij ongesteldheid (kan blijvend zijn)

Voordelen koperspiraal:

  • geen hormonen;
  • goedkoper dan hormoonspiraal;
  • biedt bescherming voor 5 tot 10 jaar.

Mijn positieve ervaring met koperspiraal

Ik ben heel gevoelig voor hormonen. Toen ik aan de pil begon op mijn 16e werd ik neerslachtig en was constant verdrietig zonder reden. Ik besloot over te stappen op de lichtere pil. Dat ging al beter, maar nog steeds voelde ik dat ik niet helemaal mezelf was. Veel mensen om mij heen adviseerde mij een spiraal te nemen, maar dat durfde ik écht niet.

Na een aantal jaar de lichtere pil geslikt te hebben, besloot ik voor de implanon te kiezen: een hormoonstaafje in je arm. Hierin zit maar 1 hormoon (in plaats van twee in de pil) dus dat zou beter moeten zijn. Ik ben hier drie jaar redelijk tevreden mee geweest, maar toen de implanon er na drie jaar uit moest wist ik niet zeker of ik hier nog een keer voor wilde gaan.

Ik ging naar mijn huisarts om mijn verhaal te bespreken. Ik vertelde dat ik vaak last had van hormonen en dat ik had gelezen op thuisarts.nl dat het slikken van anticonceptie met hormonen minder geschikt is wanneer er veel borstkaker of hart en vaatziekten in je familie voorkomt. Mijn huisarts vertelde dat hier inderdaad steeds meer onderzoek naar wordt gedaan. We besloten dat het dan beter was om anticonceptie zonder hormonen te proberen.

Ik vind het goed om deze informatie te delen omdat ik weet dat de meeste vrouwen hier niet van op de hoogte zijn. Dat ze uit gemak de pil slikken of het hormoonspiraaltje laten plaatsen, zodat ze niet meer ongesteld worden. Niet wetend dat dit eventueel bijwerkingen heeft op de langere termijn. Ik raad daarom aan om altijd op thuisarts.nl te kijken voordat je zo’n keuze maakt. Zie hier bijvoorbeeld de informatiepagina omtrent het hormoonspiraaltje.

Na mijn verhaal met mijn huisarts gedeeld te hebben, ben ik in overleg voor het koperspiraaltje gegaan. De T-Safe. En ik ben er super blij mee. Er gaan heel veel slechte verhalen rond over het koperspiraaltje, maar ik denk dat dit in de praktijk heel erg meevalt. Ik merk dat steeds meer vrouwen liever geen hormonen meer in hun lijf hebben, omdat hier meer bewustwording voor komt. En ik hoor vrijwel alleen maar positieve verhalen om mij heen. Het plaatsen valt ontzettend mee. Ik heb er maar een paar uurtjes last van gehad. En werd meteen weer regelmatig ongesteld, zonder extreme bloedingen of andere bijwerkingen. Ik heb alleen wel meer menstruatiekramp dan voorheen. Maar deze pijn is voor mij totaal niet in verhouding met het effect van hormonen op mijn leven. Voor mij is de koperspiraal dus echt een uitkomst. En bovendien kan de de T-safe voor 10 jaar blijven zitten, zo fijn!

Zoals je kunt lezen hierboven is mijn keuze dus naar de koperspiraal uitgegaan. Ik wilde graag mijn verhaal delen omdat ik hier zelf ook veel opzoek naar ben gegaan voordat ik het spiraaltje liet plaatsen, maar ik vooral slechte verhalen las. Laat je dus niet afschrikken door verhalen op het internet.

Wat is de mirenaspiraal?

De mirena-spiraal is iets anders dan een koperspiraal en is een hormoon houdend spiraaltje, met 1 hormoon: progestageen. Elke dag geeft het hormoonspiraaltje een klein beetje van dat hormoon af. Hierdoor wordt het slijm aan het begin van je baarmoederwond dikker. Waardoor het zaad (sperma) van de man hier minder goed doorheen kan komen. Een bevrucht eitje kan zich daarom niet vastmaken in de baarmoeder.

Wat is de kylenaa spiraal?

De kylenaa spiraal is ook een hormoonhoudend spiraaltje, die hetzelfde werkt als de mirena spiraal. Alleen bevat de kylenaa spiraal minder hormonen. De kylenaa spiraal is redelijk nieuw.

Hormoonspiraal bijwerkingen

Volgens thuisarts.nl kun je de eerste maanden na het plaatsen van het hormoonspiraaltje last hebben van de volgende bijwerkingen:

  • hoofdpijn
  • pijn in je borsten
  • pukkels
  • haaruitval
  • lichte somberheid
  • meer vaginale afscheiding

Voordelen hormoonspiraal:

  • je wordt waarschijnlijk niet meer ongesteld;
  • je bent beschermd voor 5 tot 6 jaar.

Spiraaltje kosten

De kosten van een spiraaltje zijn verschillend per soort spiraal. Een koperspiraal is bijvoorbeeld goedkoper dan een hormoonspiraaltje. Maar er zit ook weer een verschil in prijs tussen diversen koperspiraaltjes. Daarnaast kan je het spiraaltje bij je huisarts laten plaatsen, dan is het plaatsen zelf gratis. Maar laat je het liever door een gynaecoloog of specialist plaatsen, dan moet je wel eigen risico betalen en kost dit ongeveer 250 euro. Zie hieronder de prijzen voor de meest voorkomende spiraaltjes.

Hormoonspiraal kosten

  • Mirena-spiraal (biedt 6 jaar bescherming, met hormonen): 160,-
  • Kyleena-spiraal (biedt 5 jaar bescherming, met (minder) hormonen): 150,-

Koperspiraal kosten

  • T-Safe (biedt 10 jaar bescherming, geen hormonen): 69,-
  • Multi-Safe (biedt 5 jaar bescherming, geen hormonen): 52,-
  • Flexi-T (biedt 5 jaar bescherming, geen hormonen): 52,-

De ballerine koperspiraal mag niet meer verkocht worden sinds augustus 2021. Omdat hiervan niet zeker is of deze wel helemaal veilig is en de zwangerschap voorkomt.

Zwanger worden na spiraal

Volgens thuisarts.nl kun je nadat je je spiraal eruit laat halen direct weer zwanger worden.

Koperspiraal of hormoonspiraal?

Twijfel je nog tussen de koperspiraal of de hormoonspiraal? Maak dan een afspraak met je huisarts zodat je samen kunt bespreken wat het beste is voor jou. Verder is het ook goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, en te bekijken wat jij het belangrijkste vindt.

Geef een reactie