herfstdip

4 tips tegen de herfstdip

Het is weer die periode van het jaar, de zomer komt tot zijn eind en de dagen worden korter. Je merkt dat je wat minder energie hebt en dat het opstaan moeilijker wordt. Hoewel de kruidnoten alweer in de winkel liggen, lijken de feestdagen nog ver weg. Je bent door je vakantiedagen heen en mist iets om naar toe te leven. Je hebt eigenlijk nergens zin in en mist de energie om iets te ondernemen. Niet getreurd, met deze 4 tips ga jij knallend de herfst in.

Herfstdip voorkomen

Heb jij op dit moment helemaal nog geen last van de symptomen van een herfstdip? Nog beter! Onderstaande tips zullen je helpen om er voor te zorgen dat jij dit jaar geen last zult krijgen van een herfstdip!

1. Omarm de herfst

herfstdip

Blijf je niet tegen de herfst verzetten en probeer de zomer achter je te laten. Accepteer dat het nu herfst is en geniet van de dingen die daarbij horen. Koop wat nieuwe kleding voor in je herfstgarderobe, je kunt weer truien aan! Geniet van herfstgerelateerd eten en drinken zoals bokbier, speculaas of stamppot. Wees blij dat de verwarming soms weer aan kan en geniet op een regenachtige herfstdag van een middagje/avondje voor de tv.

Herfst bucketlist

Als je de herfst nog meer wil omarmen maak je voor jezelf een herfst bucketlist. Bedenk voor je bucketlist echte herfsactiviteiten die je zeker nog wil doen deze herfst. Door deze activiteiten op te schrijven krijg je er extra veel zin in. Daarnaast is het ook nog een extra stok achter de deur om ze ook echt te gaan doen. Een tip voor de knutselaars onder ons:

Maak een herfstkrans

2. Beweeg meer

In de herfst beweeg je vaak minder dan in de zomer. Dit komt omdat het in de herfst vaker regent, kouder is en omdat de herfstdagen korter zijn. Hierdoor pak je vaker de auto, zeg je het sporten sneller af en wandel je minder vaak. Een gebrek aan voldoende beweging kan ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit en meer vermoeid bent. Probeer daarom in de herfst zo veel mogelijk je patronen uit de zomer door te trekken. Als je in de zomer op je fiets naar werk ging en in de lunch een rondje liep, probeer dit in de herfst dan ook te doen.

3. Kom vaker buiten

tips tegen de herfstdip

Door het herfstweer en de kortere dagen kom je waarschijnlijk ook minder vaak buiten. Er is vanuit de wetenschap steeds meer bewijs dat voldoende tijd buiten doorbrengen (in de natuur) je welzijn verhoogt. Probeer daarom in de herfst wat vaker bewust naar buiten te gaan. Trotseer het herfstweer en ga uitwaaien op het strand of maak een wandeling in het bos. Je zult merken dat hoewel naar buiten gaan minder fijn is in de herfst, je daardoor extra voldaan bent als je in je warme huisje terugkeert.

4. Slik vitamine D

Vitamine D is een hormoon, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden. Het komt voor in voeding (vette vis, vlees, eieren) en wordt in het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht . Omdat er in de herfst minder zon is en we minder buiten komen maken we in deze periode vaak niet genoeg vitamine D aan. Hierdoor ontstaat er een tekort.

Symptomen van een herfstdip

De mentale gevolgen van een vitamine D tekort zijn onder andere:

herstdip tegengaan


  • Lusteloosheid
  • Depressieve gevoelens
  • Angstaanvallen

Dit zijn dezelfde symptomen als een herfstdip. Het zou dus goed kunnen dat wat je ervaart als een herfstdip eigenlijk de gevolgen zijn van een vitamine D tekort. Dit zou je dus kunnen oplossen door vitamine D bij te slikken.
*Mocht je ernstige klachten hebben raadpleeg dan een dokter om er achter te komen of een vitamine D tekort de oorzaak is.

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en valt jouw herfstdip mee dit jaar. Heb je zelf nog een goede tip? Help anderen en laat hem achter in de comments.

Geef een reactie