Motivatie is voor veel van ons een vaag begrip. Want wat betekent motivatie eigenlijk? En waar komt de naam vandaan? In deze blog lees je alles over de verschillende soorten motivatie, en hoe je jezelf kan motiveren om dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt.
Wat is motivatie?
Motivatie is de vlaag van ontevredenheid krijgt omdat je niet de dingen doet die je diep van binnen wel wil doen. Het woord motivatie is afgeleid van het Latijnse woord motio, dat staat voor beweging. Het is dus letterlijk de prikkel die ervoor zorgt dat we in beweging komen.
Hoe ontstaat motivatie?
Stel, je bent al een tijdje gestopt met sporten en je begint jezelf steeds vaker af te vragen of je niet weer eens moet beginnen. Blijkbaar mis je het sporten en is sporten voor jou belangrijk. Je zou kunnen zeggen dat sporten voor jou een intrinsieke waarde is, want dit gevoel komt van binnenuit.
Als je je niet aan je eigen intrinsieke waarde houdt gaat dit aan je knagen, omdat je dingen doet die niet in overstemming zijn met wat je eigenlijk wil. Je raakt ontevreden met de huidige situatie en krijgt de neiging om er iets aan te doen. Je besluit vanaf volgende week het sporten weer op te pakken; je raakt gemotiveerd.
Wat is intrinsieke motivatie?
Het woord intrinsiek is afgeleid van het Latijnse woord intrinsecus, dat inwendig betekent. Als je ergens intrinsiek gemotiveerd voor bent komt deze motivatie dus vanuit jezelf en niet van externe factoren. Je bent gemotiveerd om een bepaalde actie uit te voeren of een bepaald doel te behalen zonder dat hier een beloning van buitenaf tegenover staat.
Intrinsieke motivatie: voorbeeld
Een goed voorbeeld van intrinsieke motivitatie, is iemand die graag de marathon wil lopen. Uiteindelijk staat hier niet direct een beloning tegenover, behalve een medaille en trotse vrienden/familie. De grootste beloning voor het lopen van de marathon is dat je een lastig doel daadwerkelijk hebt bereikt. Iets wat je graag wilde en waar je veel voor hebt moeten doen, omdat je er zelf gemotiveerd voor was.
Motivatie is een staat van zijn waarbij je ontevreden bent over de situatie op dit moment, en sterk de drang voelt om actie te ondernemen om de toekomst te verbeteren.
Tips voor motivatie
Hieronder lees je drie handige tips om jezelf gemakkelijker te motiveren.
Tip 1. Motivatie door kleine stapjes
Helaas zul je niet altijd gemotiveerd zijn en komt motivatie in vlagen. Het is dus geen goed idee om te wachten tot je gemotiveerd raakt om actie te ondernemen. Een van de principes om jezelf te motiveren bij een gebrek aan motivatie is het “Do Something Principle”. Mark Manson auteur van de bestseller The subtle art of not giving a fuck stelt dat mensen vaak inspiratie nodig hebben om gemotiveerd te raken. En dat ze pas als ze gemotiveerd raken overgaan tot actie.
Een voorbeeld hiervan is de motivatie voor het opruimen van je huis. Het moment voor je bezoek krijgt ben je ineens wel gemotiveerd om je huis op te ruimen. De gedachte dat je bezoek moet ontvangen in een rommelig huis maakt dat je gemotiveerd raakt om op te ruimen.
Een ander voorbeeld is motivatie om te studeren. Naarmate een tentamen dichterbij komt lukt het steeds beter om te leren. Je raakt gemotiveerd door de gedachte van falen en je weet dat als je nu niet begint je het waarschijnlijk niet meer haalt.
Veel mensen denken dat dit is hoe motivatie werkt; een rechte lijn. Je raakt geïnspireerd, dan gemotiveerd en gaat tot slot over tot actie. Manson stelt echter dat dit proces meer een cirkel is, en dat je op elk punt kunt beginnen. Volgens hem leidt actie tot inspiratie, gevolgd door motivatie en meer actie. Dit principe kun je op veel verschillende vlakken toepassen. Dus spreek met jezelf af dat je gaat beginnen met een klein onderdeel. Door te beginnen zal je geïnspireerd raken en ga je over tot meer actie.
Gebruik dit ook als motivatie om te werken
Je kunt het “Do Something Principle” dat hierboven is beschreven goed gebruiken om jezelf te motiveren om te gaan werken. Je moet een artikel schrijven van 10.000 woorden en je kijkt er als een berg tegenop. Je hebt nog niets op papier staan en de deadline is nog ver. Hierdoor heb je geen motivatie.
Spreek in dit geval met jezelf af dat je een kwartiertje gaat schrijven. Het maakt niet uit wat en hoeveel je precies schrijft in dat kwartiertje, als je maar begint. Grote kans dat je na een kwartier schrijven geïnspireerd bent geraakt en ideeën hebt opgedaan, waardoor je gemotiveerd bent om door te schrijven. Uiteindelijk lukt het je misschien wel om een uur te schrijven. Als je een uur hebt geschreven terwijl je eerst geen zin had, zal je trots op jezelf zijn. Wat vervolgens weer leidt tot meer motivatie en zelfvertrouwen.
Tip 2. Motivatie door middel van routine
Routine kan ook een goede manier zijn om jezelf te motiveren. Veel mensen gebruiken dit wanneer ze zichzelf motiveren om te sporten. Het kost gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Probeer door middel van de onderstaande tips het sporten vol te houden tot het een gewoonte wordt.
Gebruik dit ook bij je motivatie om te sporten
- Ga op vaste tijdstippen en spreek dit van te voren met jezelf af. Behandel dit als een afspraak die je met iemand anders hebt, die je niet zomaar kunt afzeggen. Zet deze afspraak in je agenda. Het is het beste om dit zo vroeg mogelijk op de dag te doen. Zo is de kans kleiner dat er dingen op je pad komen waardoor je toch besluit om niet te gaan.
- Zorg dat je goed weet wat je gaat doen tijdens het sporten. Ga je fitnessen? Zorg dat je een schema hebt. Ga je hardlopen? Zorg dat je van te voren weet waar en hoelang je gaat hardlopen. En loop daarbij niet te hard van stapel, je kunt beter te rustig beginnen dan te snel.
Tip 3: Zelfmotivatie door eigen verantwoordelijkheid te nemen
De laatste tip is misschien een open deur, maar wel de reden waarom veel mensen niet gemotiveerd zijn. Mensen hebben namelijk vaak de neiging om dingen die niet goed gaan buiten zichzelf te leggen; alsof zij er niks aan kunnen doen. Nu is het natuurlijk zo dat sommige mensen het moeilijker hebben dan andere, dus zal dat niet voor iedereen even makkelijk zijn. Maar alsnog is het goed om te beseffen dat de enige die jou het beste kan motiveren, jij zelf bent.
Uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Dus of je nu meer wil sporten, een baan moet zoeken, of wil stoppen met roken. Alleen jij kan de situatie veranderen. Dus is het goed om daar je verantwoordelijkheid in te nemen. Wanneer je deze verantwoordelijkheid neemt, zal je merken dat je automatisch gemotiveerd raakt om actie te ondernemen. Je hebt als het ware jezelf geïnspireerd.
De kracht van motivatie
Zoals hierboven beschreven kun je met motivatie een hoop bereiken. En het leven leiden waar jij altijd van droomt. Goed om te weten is dat deze motivatie binnen handbereik ligt. Je moet alleen de juiste tips en tricks toepassen om deze motivatie voor jezelf te creëren. Want de kracht van motivatie zit in jezelf! 🙂
Vond je het een leuke blog of heb je zelf nog een goede tip voor motivatie? Laat het weten in de comments.